Czy to przypadek, że "Światowy dzień soku" przypada akurat na przełom wiosny i lata? Naszym zdaniem nie, ponieważ to wprost idealny okres na przygotowywanie smakowitych mikstur ze świeżych owoców i warzyw, które w tym momencie dostępne są w każdym ogródku, warzywniaku czy sklepie.
Jakie są największe zalety picia soków? 👇🍏
Świeżo wyciskane soki są niezwykle bogate w wartości odżywcze, które działają jak zastrzyk witaminowy i doskonale odżywiają naszą skórę ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów.
Wiele produktów tj. wiśnie, banany, pomidory, szpinak czy imbir zawiera naturalną dawkę melatoniny, która pomaga nam utrzymać regularny i zdrowy sen.
Nieprzetworzone owoce i warzywa to bezkonkurencyjne źródło witamin i minerałów, które doskonale budują Twoją odporność.
Jakich błędów unikać? 👇🍎
Wiele owoców i warzyw najwięcej wartości odżywczych przechowuje w swojej skórce, dlatego zamiast je obierać, dokładnie je umyj.
Owoce zawierają duże ilości cukru, dlatego tak ważne jest, by pamiętać o zdrowym balansie pomiędzy owocami i warzywami w naszych sokach.
Sok nie zastępuje normalnego posiłku, a jest jedynie uzupełnieniem zdrowej diety.
Jakie połączenia są warte spróbowania? 👇🍍
marchew i pomarańcza,
burak i jabłko,
burak i aronia,
pomidor, cukinia i natka pietruszki,
jabłko, brzoskwinia i mięta,
marchew, dynia i jabłko.
Często pijecie świeże soki? Może macie jakieś niezwykłe połączenia, którymi chcielibyście się podzielić?